La Loica and La Tagua: two wooden cabins with a privileged view of the sea

la_loica_e_la_tagua

Located on the slope of Lagunilla de Matanzas, in Chile’s VI Region, the two wooden huts La Loica and La Tagua, named after Chilean birds, are designed for two people and were built 60/80 meters above the level of the sea.

Matanzas has become one of the main points of attraction for Kitesurfing and Windsurfing in the world, thanks to its excellent weather conditions, which was one of the reasons for the development of this project, whose focus was to dominate the slope and merge architecture with nature.

The huts were built under the topography with a structure of wooden pillars that allow consolidating a main platform. The useful area of La Loica has a total of 20m2 and La Tagua a total of 25m2.

The construction is made entirely of wood, with the main structure in impregnated pine, to maintain good performance in the long term. For the internal cladding, 1/2″x3″ pine wood batten was used; the external coating, on the other hand, was made with a recycled oak board, which provides stability and resistance to marine corrosion, in addition to offering a picturesque finish that blends in with the landscape.

A large space visually and spatially connects all the interior divisions, allowing them to be optimized and providing airy comfort. On the access floor is the bathroom, kitchen, living and dining room, made with furniture that integrates with the architecture and flows with the surrounding nature. The entire facade, dominated by the horizon, opens with large windows that amplify the feeling of being suspended over the sea.

Climbing to the upper floor via a vertical ship-shaped staircase, we find the master bedroom that seeks to fit in and face the beautiful landscape, which to the south shows the large wooded hill and to the north the large Lobera in the sea, a large rock in the sea where sea lions and other native species live.

La Loica and La Tagua: two wooden cabins with a privileged view of the sea

The access doors of each building face the terraces accommodated on the north face, in order to link the interior and the exterior, and simultaneously achieve an extension and natural interaction between them. This positioning allows protection from the strong winds that blow from the southwest, consolidating a large viewpoint over the stunning landscape.

Source: Archdaily

PORTILAME – Engenharia e Madeira, Lda.
Zona Industrial de Neiva, 2ª Fase
4935-232 Neiva
Viana do Castelo

Copyright PORTILAME 2021. All rights reserved.